Vai kafija izraisa vēzi?

Gluži kā ar teju ikkatru pārtikas produktu šajā pasaulē, arī kafija nav tikusi pasargāta no diskusijām par to, vai šis rūgtenais, gadsimtiem patērētais un pasaulē milzu popularitāti iemantojušais dzēriens varētu kādā veidā negatīvi ietekmēt mūsu veselību. Un kā vienmēr – arī šajā jautājumā pastāv savas pretrunas. Bet kā tad īsti ir? Vai varam saslimt ar vēzi, ja pārlieku aizrausimies ar kafijas dzeršanu?

Saskaņā ar Starptautisko vēža pētījumu aģentūru (IARC), kas ir Pasaules Veselības organizācijas (PVO) vadīta aģentūra, kafija kopš 2016. gada 15. jūnija vairs neklasificējas kā karcinogēna jeb vēzi izraisoša viela. Līdz tam tā par tādu tika uzskatīta, pamatojoties uz 1991. gadā veiktu pētījumu, kura izdarītie secinājumi veselu 14 gadu garumā lika sabiedrībai domāt, ka patērējot šo iecienīto dzērienu tiek palielināts risks saslimt ar dažādām vēža formām. Nav izslēgts, ka tieši šī faktora dēļ kafija kādu laiku tika stigmatizēta kā kaitīga. Labi jaunumi kafijas mīļotājiem nāca pavisam nesen, precīzāk pirms diviem gadiem – 2015. gada 17. septembrī iznāca pētījums, ko izdeva Amerikas Sirds asociācija (AHA), kura vairāk nekā 30 gadus ilgā laika periodā pētīja vairāk nekā 200 000 cilvēku un šī pētījuma ietvaros tika noskaidrots, ka kafijas patēriņš (gan kafijas, kurā ir kofeīns, gan bezkofeīna kafijas) samazina dažādu saslimšanas risku iespējamību, taču nebija konstatējama nekāda konkrēta kafijas saikne ar vēža saslimšanām. Iedarbība bija stiprāka, palielinoties izdzertajam kafijas daudzumam – līdz pat piecām tasēm dienā.

Protams, kafijas dzeršanai ir savi plusi un mīnusi un ar to ir gluži kā ar teju jebko – noderīga un laba līdz noteiktam brīdim. Lai arī pētījumi neapstiprina versiju par to, ka kafija neizraisa vēzi, ar tās patēriņu tāpat nevajadzētu pārspīlēt, īpaši tāpēc, ka kofeīns savas stimulējošās iedarbības dēļ var veidot ieradumu. Šo gardo un aromātisko dzērienu ir jābauda lēnām, nesteidzīgi un mazos apjomos – tad tas nevar nodarīt nekādu skādi. Turklāt kafijā ir virkne vērtīgu uzturvielu, kas nozīmē, ka mazos daudzumos tās lietošana veselībai var būt pat noderīga!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *