Kas ir espresso un kā to dzer?

Mūsdienās par espresso runā daudz, taču cik daudziem no mums ir skaidrība par to, kas tad īsti šis espresso ir? Protams, vispārzināms fakts – tas ir kafijas dzēriens, ko pagatavo īpašs kafijas atuomāts. Vairums espresso patērētāju to ir iemīļojuši bagātīgās un pilnīgās kafijas garšas dēļ. No tā arī tiek pagatavoti daudzi kafijas dzērieni – gan kapučīno, gan latte un daudzi citi. Taču pievērsīsim nedaudz vairāk uzmanības tam, kas īsti atrodas mazajā spēcīgā dzēriena tasītē, kas mums ļauj tik intensīvi izjust kafijas pupiņu patieso spēku.

Espresso ir kafijas pilnās garšas un koncentrāta forma, kas tiek pasniegta, ja varam tā sacīt “šotos”. Espresso tiek pagatavots ar spēku un spiedienu laižot cauri karstu ūdeni grauzdētām kafijas pupiņām. Atšķirībā no vairuma pupiņu, espresso kafijai ir “crema” kārta. Tai ir iesārti brūngans tonis un šīs kārtiņa rodas, burbuļiem savienojoties ar kafijas pupiņās esošo eļļu. “Crema” espresso kafijai piešķir tās bagātīgo garšu un espresso vilinošo aromātu. Bieži vien “crema” ir indikators tam, vai espresso ir pagatavots kvalitatīvi – apmācītas baristas rokās.

“Crema” un ātrais espresso pagatavošanas process tam piešķir pilnīgāku garšu, garāku pēcgaršu un zemāku kofeīna saturu nekā parastajos automātos gatavotā kafija. Taču kā tieši jādzer espresso?

Espresso parasti tiek liets īpašās, nelielās espresso glāzītēs kas vairāk līdzinās šotiem. Dubultais espresso (“Doppios”) ir divi šoti un šādā formā to dzer vairums espresso mīļotāju. Parasti espresso kafiju pasniedz arī nelielās baltās espresso kafijas tasītēs. Lai arī vienu espresso porciju dēvē par šotu, to nebūtu jādzer kā alkoholu – vienā rāvienā. Tā vieta espresso ir lēnām jāmalko – izbaudot tā bagātīgo, pilnīgo garšu.

No espresso kafijas tiek pagatavoti arī citi iecienīti dzērieni, piemēram, kapučīno, Caffe Latte, Caffe Americano un citi, tāpēc espresso kafiju var uzskatīt par vienu no būtiskākajiem kafijas veidiem, kas kļuvis par pamatu mūsdienās tikt ļoti iecienītajais “kafijas veikalu” jeb “coffee shop” kultūrai.

Piebilde: daudzi kļūmīgi espresso kafiju dēvē par “ekspresso”. Tā ir populāra izrunas kļūda, no kuras tomēr derētu izvairīties.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *