Kafijas pupiņu šķirnes

Kafija pasaulē ir miljonu iemīļots dzēriens. Taču cik daudzi no mums zina par kafijas augšanas apstākļiem? Un cik daudzi pievērš uzmanību kafijas pupiņu šķirnēm un to dažādībai? Šajā rakstā – neliels ieskats.

Divi galvenie pupiņu veidi ir Robusta un Arabica. Lai arī ikdienas kafijas dzērājam atšķirība starp šiem veidiem maz ko izteiks, īstens kafijas mīļotājs tos tomēr pārzinās, lai būtu vieglāk izdarīt savu izvēli plašajā kafijas šķirņu klāstā. Robusta un Arabica ir populārāki nekā jebkuri citi kafijas pupiņu veidi – gan tīrā veidā, gan arī sajaukumos.

Arabica kafijas krūms aug visā pasaulē un no tā pupiņām tiek pagatavoti vairāk nekā 70 procenti visu kafijas dzērienu. Arabica pupiņas ir izteikti aromātiskas un satur mazāk kofeīna nekā Canephor pupiņas. Tā kā Arabica krūmi aug dažādos rģionos, atšķirās arī pupiņu garša un aromāts. Būtībā ir tā, ka ir vairākas Arabica kafijas garšas, kuras nosaka areāls, kurā augs tiek audzēts. Piemēram, Etiopijā augošās Arabica pupiņas rada maigu, patīkamu garšu, bet Kenijā augušās piedod nedaudz rūgtuma. Latīņamerikā augošajām Arabica pupiņām ir nedaudz rūgtena garša ar kakao piegaršu. Visiecienītākās Arabica pupiņas aug Kolumbijā, tām ir ļoti izteikta garša, tumša tekstūra un valriekstu pēcgarša. Ļoti kvalitatīvas Arabica pupiņas aug arī Kostarikā, kur tās ir līdzīgas kā brazīļu Arabica, tikai ar nedaudz konkrētāku un maigāku garšu.

Arī Canephor jeb Robusta pupiņas aug daudzos no minētajiem reģioniem. Šajās pupiņās ir vairāk kofeīna nekā Arabica pupiņās, tāpēc Robusta pupiņu kafijai ir skābenāka un rūgtenāka garša. Robusta pupiņas ir lētākas nekā Arabica, un tās tiek izmantotas lētajās maltajās kafijās, taču vienlaikus arī dārgos grauzdētas kafijas espresso. Robusta pupiņās ir vismaz par 50% vairāk kofeīna nekā Arabica, kas to padara par daudz stimulējošāku dzērienu, kura daudz nevajag. Robusta pupiņas tiek pārsvarā audzētas un apstrādātas Āzijā. Iecienītākās Robusta šķirnes aug Sumatrā u Komodo, tāpat arī Javā un Konā. Tāpat kā Arabica gadījumā, ir vērts pievērst uzmanību Robusta augšanas vietai, kas būtiski ietekmē kafijas garšu – tieši šī iemesla dēļ īsteni kafijas mīļotāji ne vien nošķir Arabica pupiņas no Robusta, bet, izdarot izvēli, pievērš uzmanību arī pupiņu krūma augšanas reģionam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *