Atšķirības starp dažādiem kafijas dzērieniem

Nekas tā neuzmundrina kā maiga kafijas tase rīta agrumā dienas uzsākšanai. Daudzi no mums ir iemīļojuši arī īpašas kafejnīcas jeb “coffee shops”, bet to piedāvājums ne vienu vien mēdz mulsināt. Vai tev nekad nav gadījies stāvēt pie milzīgās dzērienkartes un nodomāt – kā tieši šie kafijas dzērieni savā starpā atšķiras? Šajā rakstā izklāstītas galvenās atšķirības un pagatavošanas veids četriem iecienītākajiem kafijas dzērieniem, kuru nosaukumus, šķiet, zina teju ikviens galvaspilsētas jaunietis, bet kas daļai no mums joprojām ir visai sveši. Raksts ir par espresso, mocha, latte, cappuccino un americano kafijas veidiem.

Espresso

Espreso ir ļoti tumša, smalki malta tumšā kafija. Tā tiek pagatavota īpašā espresso kafijas automātā un ievietota metāla filtrā, kas cauri pupiņām ar spiedienu dzen karstu ūdeni. Espresso tiek pasniegta nelielās porcijās, parasti nelielās tasītēs. Tā kā kafijai ir ļoti koncentrēta garša, espresso parasti pasniedz ar vienu cukura gabaliņu.

Mocha

Mocha parasti ir jebkura veida espresso dzēriens, kurā tiek pievienots nedaudz šokolādes. To var pagatavot dažādi. Vai nu espresso tiek pievienots nedaudz šokolādes sīrupa vai arī kafija tiek sajaukta ar karsto šokolādi. Jebkurā gadījumā mocha garšo lieliski, jo espresso ar šokolādes sīrupu rada burvīgu un uzmundrinošu kombināciju.

Latte

Latte tiek pagatavota, uz espresso uzlejot karstu pienu. Tai nav nekādas putu konsistences. Būtībā tas ir espresso ar pienu. Šis dzēriens nav īpaši smalks, taču piedod maigu un krēmīgu garšu visādi citādi rūgtenajam espresso.

Cappuccino

Domājot par kapučīno, vairums vispirms iedomājas par šī dzēriena putām. Kapučino tiek pagatavots no espresso un virspusē saputots. Putas parasti rada ar tvaiku, kas nāk no espresso automāta. Daudzi ir iecienījuši savam kapučino pievienot nedaudz kanēļa.

Americano

Americano ir ar ūdeni atšķaidīts espresso tiem, kuriem espresso dabiskā garša un spēks ir par daudz. Americano saglabā espresso garšu, taču noņem daļu rūgtuma un stipruma. To pagatavo vai nu filtrējot ūdeni caur espresso vai ielejot ūdeni jau gatavā tasē. Jebkurā gadījumā rezultāts ir vienāds.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *